Witte van Dendermonde is een goed gevleesd konijnenras met een gewicht van 4 tot 5 kg. In Dendermonde wordt het bijna altijd klaargemaakt met een bruine saus op basis van een streekbier.
Het ras heeft een smetteloze witte pels en rode tot robijnrode oogjes. Dankzij zijn goede smaakeigenschappen leent het zicht uitstekend tot uiteenlopende bereidingen.
Recept
Ingrediënten voor 4 personen
1 konijn van ongeveer 1,5 kg, 3 flessen Pauwel Kwak, 2 dl bruine fond, 100 g boter, 2 dl room, 1 ui, 1 wortel, ½ selder, 1 prei, tijm, laurier, 200 g rozijnen, roze peper, zout, muskaatnoot en maïzena.
Bereidingswijze
Snij het konijn in stukken en laat het gedurende 24 uur marineren in Pauwel Kwak, gearomatiseerd met de fijn gesneden groenten en kruiden. Laat uitlekken.
Bak het vlees aan in boter, samen met de groenten. Blus het geheel met de marinade, voeg bruine fond toe en laat gaar koken. Neem het vlees uit het vleesnat en hou het warm in een vuurvaste schotel.
Doe de saus door een puntzeef en voeg de ingekookte room toe. Dik nu de saus aan met maïzena.
Werk af met roze peper en rozijnen (die vooraf in Pauwel Kwak geweekt zijn), breng op smaak en giet de saus over het konijn.